آمالگام چیست؟ قطعا همه شما تاکنون یک بار هم که شده به دندانپزشکی مراجعه کرده اید. آنجا با افرادی مواجه شدید که برای پر کردن دندان خود حضور داشته اند یا حتی ممکن است خود شما به این منظور به دندانپزشکی مراجعه کرده باشید. در چنین حالتی شما با ماده ای به نام آمالگام آشنا شده اید. این ماده از دیرباز در دندانپزشکی مورد استفاده قرار گرفته است. در طول این محتوا پاسخ سوال آمالگام چیست و اینکه چه مزیت ها و معایبی دارد را بیان خواهیم کرد. توصیه می کنیم تا پایان محتوا ما را همراهی کنید.
آمالگام چیست؟
آمالگام چیست؟ بهتر است ذکر کنیم این ماده نام های دیگری نیز دارد. به طور مثال آن را با نام ماده مخلوط دندانی یا ماده سیاه نیز می شناسند. آمالگام استفاده شده در دندانپزشکی ترکیبی از فلز جیوه و پودر آمالگام است. به طور کلی آمالگام دندانی حاوی نسبت های مشخصی از فلزهای نقره، نیکل، قلع، مس و روی است. فلز جیوه نیز به عنوان ماده اصلی تشکیل دهنده این ترکیب مورد استفاده قرار می گیرد. شرکت های مختلفی این ماده دندانی را تولید می کنند. همچنین هر یک از شرکت های تولید کننده آمالگام درصد مشخصی از فلزات نام برده شده را در تهیه آمالگام استفاده می کنند.
تاریخچه آمالگام چیست؟
برای پاسخ به این سوال که آمالگام چیست دانستن تاریخچه آن می تواند کمک شایانی کند. کهن ترین نمونه برای استفاده از آمالگام در دندانپزشکی مربوط به سال 659 میلادی در کشور چین است. در این مدت از خمیری نقره ای رنگ برای پر کردن حفره دندان استفاده می شده است. تا پیش از تولید آمالگام، دندانپزشکان برای پر کردن حفره های دندانی از تراشه های سنگی و فلزاتی همچون سرب و طلا استفاده می کرده اند. علاوه بر این گاهی اوقات از صمغ درختان و چوب پنبه نیز برای این منظور استفاده می کرده اند.
اولین بار در سال 1603 میلادی آمالگام به طور کاملا علمی و دقیق تولید شد. در این روش ابتدا سولفید مس را با یک اسید قوی حل کرده و با اضافه کردن جیوه آن را جوشانده و در حفره دندان قرار می دادند. لوییز رگنار به دلیل تصحیح فرمول تولید آمالگام به شکلی شبیه به آنچه امروزه وجود دارد پدر آمالگام نام گرفت. در دهه 1840 میلادی در یکی از رساله های دندانپزشکی در ایالات متحده آمریکا آمالگام را مضرترین ماده برای پر کردن دندان معرفی کردند. همچنین استفاده از فلزاتی مانند طلا، پلاتین، نقره و قلع را برای این امر ارجح دانسته اند.
آمالگام چیست و نگرانی های استفاده از آن
آمالگام چیست و چه کسانی باید برای استفاده از آن محتاط عمل کنند. اولین گروه از افرادی که به هیچ وجه توصیه نمی شود از آمالگام های دندانی استفاده کنند، زنان باردار هستند. همچنین زنانی که قصد باردار شدن دارند نیز نباید از این ماده استفاده کنند. استفاده از این ماده در زنان باردار ممکن است موجب بروز جهش جیوه در مادر و جنین شده و سلامت هر دو را به خطر اندازد. تاکنون روابط مشخصی از میزان دندان های پرکرده مادر باردار با آمالگام و سطح جیوه در خون بندناف مشاهده شده است. بنابراین توصیه می شود تا حد امکان از پر کردن دندان ها در طول دوره بارداری خودداری کنید.
مادران شیرده نیز توصیه می شود از این ماده حتی الامکان استفاده نکنند. برخی مطالعات از وجود روابطی نه چندان مشخص میان تعداد پر کردگی های آمالگام و میزان جیوه در شیر مادر خبر داده اند. از جمله افرادی که استفاده از آمالگام برای پر کردن دندان های آن ها توصیه نمی شود کودکان زیر شش سال می باشند. جیوه اثرات سو بر رشد سیستم عصبی آن ها خواهد داشت به همین دلیل نباید مورد استفاده قرار بگیرد. علاوه بر موارد ذکر شده در بالا افرادی که دارای بیماری های عصبی و کلیوی هستند نباید از آمالگام استفاده کنند.
خارج کردن آمالگام های دندانی ضرورت دارد؟
ما در بالا به این سوال که آمالگام چیست پاسخ دادیم. گاهی اوقات ممکن است مدتی پس از استفاده از آمالگام، خروج آن از دندان ضرورت پیدا کند. در صورتی که یکپارچگی سطح آن از بین رفته و دچار سایش شده است باید آن را خارج کرد.