وقتی حرف از مطب و اعمال دندانپزشکی به میان می آید، هر ابزاری نقش کلیدی در کارایی بهتر فعالیت ها و رضایت بیمار دارد. اما یکی از این تجهیزات که همیشه زیر رادار پرواز میکند، ساکشن دندانپزشکی است؛ دستگاهی که زمزمه آشنای آن نه برای بیمار و نه برای دندانپزشک خوشایند است اما برای موفقیت هر درمانی حیاتی است.
تصور کنید که یک عمل را بدون صدای آشنای دستگاه ساکشن دندانپزشکی انجام دهید! غیرقابل تصور است، مگر نه؟ خرید ساکشن دندانپزشکی مناسب میتواند حتی بر کارایی فعالیت های روزمره دندانپزشکی شما تأثیر به سزایی داشته باشد.
یک دستگاه ساکشن خوب باعث استرس کمتر بیمار میشود و کیفیت درمان را هم تضمین می کند در مقابل، دستگاه ساکشنی که وظیفهاش را به درستی انجام نمیدهد هزینه اضافی برای دندانپزشک و کیفیت پایین تر را فراهم می کند. در این راهنما به معرفی انواع ساکشن دندانپزشکی، آخرین نوآوری های مرتبط با آن و نحوه انتخاب و نگهداری صحیح دستگاه ساکشن می پردازیم.
چرا انتخاب یک ساکشن دندانپزشکی با کیفیت بالا مهم است؟
- کارایی
در هنگام انجام پروسه های درمانی، دهان بیمار به میدان نبرد بزاق، آب و عفونت های حاصل از پروسه درمانی تبدیل میشود. دستگاه ساکشن با فراهم کردن محیط خشک و عاری از رطوبت، درمانی باکیفیت و مطمئن را ارائه می دهد.
- آسایش بیمار
دستگاه ساکشن با کیفیت بالا نیاز به بلع مداوم آب دهان و حس ناخوشایند مزه مزه کردن مواد دندانپزشکی را به حداقل میرساند.
- بهداشت
بهداشت خط قرمز مطب های دندانپزشکی است و از هیچ اختلالی در آن نمیتوان چشم پوشی کرد. ساکشن دندانپزشکی در خط مقدم مبارزه با آلودگی ها و عفونت های خطرناک است. دستگاه ساکشن با از بین بردن بزاق و سایر مایعات و عفونت ها به طور موثری از گسترش میکروب جلوگیری میکند.
انواع ساکشن دندانپزشکی
ساکشن مرطوب
ساکشن دندانپزشکی مرطوب برای پروسه های درمانی مطلوب است که نیاز بیشتری به حذف مایعات وجود دارد. این دستگاه ها از ترکیب هوا و آب برای بهینه سازی فرایند حذف سیال و مکش سریع تر آن بهره میگیرند.
زائده های حاصل از اعمال دندانپزشکی با استفاده از ورود دائمی آب و مکش دائمی از دهان جمع آوری میشوند. به دلیل ساز و کار و استفاده مستمر از آب، بیمار کمتر حضور دستگاه را احساس میکند و احساس خشکی دهان و استرس متناظر با آن به او وارد نمیشود.
- فواید استفاده از ساکشن دندانپزشکی مرطوب
این ساکشنها برای سالهای متوالی توسط دندانپزشکان مورد استفاده قرار گرفته اند و به همین دلیل نقاط ضعف آنها تشخیص و به مرور زمان برطرف شده اند.
خلاء منفی ساکشن های مرطوب آنها را قادر میسازد تا بزاق و زائده های ریز و درشت را به راحتی و بدون اختلال خارج کنند.
- ملاحظات ساکشن مرطوب
استفاده دائمی از آب و سایر مایعات باعث میشود که هزینه های جاری مرتبط با این ساکشن ها بالاتر از انواع خشک باشد. به خصوص از نقطه نظر نگرانی های زیست محیطی، آن ها با مصرف بالای آب و الکتریسیته وجهه خوبی ازنظر زیست محیطی از خود ارائه نمیکنند.
این دستگاه ها به طور مداوم کار کرده و معمولا صدای زیادی را در محیط منتشر میکنند. به دلیل نیاز ساکشن به جریان ثابت آب، این دستگاه ها معمولا به نگهداری و تعمیر مداوم نیاز دارند به خصوص تمیز کردن منظم آن ها برای جلوگیری از تجمع مواد مختلف در دستگاه ضروری است.
ساکشن دندانپزشکی مرطوب برای مطب ها یا مراکزی مناسب است که تعداد بالایی از بیماران را ویزیت میکنند و جراحی های پیچیده بیشتری را در طول روز انجام میدهند.
ساکشن خشک
دستگاه های ساکشن خشک تنها به هوا متکی هستند و از پمپاژ هوا و عمل فیلتراسیون برای ایجاد مکش قدرتمند بهره میگیرند. اگر چه ممکن است نتوانند حجم بالایی از مایعات سیال را مدیریت کنند اما برای دندانپزشک هایی که تنظیمات و نگهداری و همچنین سر و صدای کمتر را ترجیح میدهند این ساکشن مطلوب تر است.
از آنجا که ورودی این دستگاه ها فقط هواست، ساکشن خشک صرفه جویی بیشتری در مصرف آب خواهد داشت. با این حال در پروسه هایی که حجم بالایی از سیال و مواد دندانپزشکی در دهان جمع میشوند، استفاده از آن ها چالش برانگیز است.
- مزایای استفاده از ساکشن خشک
این دستگاه ها فقط از هوا استفاده میکنند و هزینه های کمتری از نظر مصرف آب و برق را به بار میآورند. نگهداری و تعمیر این دستگاه ها به مراتب آسان تر و کم هزینه تر از انواع مرطوب است. هزینه های جاری این دستگاه ها پایین است و از نظر نگرانی های زیست محیطی انتخاب بهتری به شمار میآیند.
برای مطب هایی که مراجعه کننده خیلی زیادی ندارند و نیاز به جراحی های مستمر نیست این ساکشن توصیه میشود به خصوص برای مناطقی که مصرف برق و آب در حجمهای بالا چالش برانگیز باشد نیز مطلوب است.
ساکشن جراحی نیمه خشک
دستگاه های ساکشن نیمه مرطوب بهترین ساکشن های دندانپزشکی به شمار می آیند. این دستگاه ها ترکیبی از دو نوع قبلی اند بنابراین اکثر مزایای آن ها را ارائه می دهند. این ساکشن دندانپزشکی آب، بزاق و ضایعات حاصل از دندانپزشکی را با صرف انرژی کمتر و سریع تر پاک میکنند.
طراحی هوشمندانه ساکشن نیمه مرطوب میزان انسداد را به حداقل میرساند. با این ساکشن دندانپزشک کنترل بیشتری روی وضعیت های حاد دارد و استرس کمتری هم به پزشک و هم به بیمار وارد میشود.
- مزایای ساکشن نیمه مرطوب
اگر چه این دستگاه را نیمه مرطوب مینامند اما از آب برای ایجاد قدرت مکش استفاده نمیکند. ترکیب جریان قدرتمند هوا و خلاء منفی باعث افزایش کارایی دستگاه میشود. این دستگاه ها رایج ترین ساکشن ها در دندانپزشکی هستند و به همین دلیل آموزش های متناظر با آن ها بیشتر است و دستیاران دندانپزشکی بیشتری با آن ها آشنایی دارند.
- ملاحظات ساکشن نیمه مرطوب
این دستگاه های دندانپزشکی به نگهداری مستمر و بازرسی های دوره ای نیاز دارند که ممکن است باعث افزایش هزینه های جاری مرتبط با آنها شود. برای مطب هایی که به دنبال برخورداری از دستگاهی با قدرت متوسط با صرف کمتر آب و برق هستند این دستگاه مطلوب است. ساکشن نیمه مرطوب برای جراحی های پیچیده نیز مطلوب می باشد.
راهنمای خرید بهترین ساکشن دندانپزشکی
هنگام انتخاب دستگاه ساکشن مهم ترین فاکتور هماهنگی ویژگی های دستگاه با نیازهای مطب دندانپزشکی است. یک دستگاه ساکشن مطلوب باید کیفیت پروسه های درمانی را ارتقاء دهد، پیروی از تمام پروتکل های بهداشتی مرتبط را تضمین کند و هزینه گزافی را ایجاد نکند.
قدرت مکش: یک ساکشن دندانپزشکی مطلوب قدرت کافی برای حذف مواد زائد از محل درمان را فراهم میکند. به دنبال دستگاه هایی باشید که مکشی مستمر و قدرتمند اما کنترل شده را برای انجام همه فعالیت ها پیشنهاد دهند.
میزان سر و صدا: صدا همیشه عاملی مهم در افزایش اضطراب در بیمار و خستگی پزشک و همکاران اوست بنابراین دستگاهی را خریداری کنید که سر و صدای زیادی را تولید نمیکند و با کاهش صدا کارایی نیز کاهش نیابد.
فیلتراسیون: بنا بر قوانین جدید، ساکشن دندانپزشکی باید دارای قابلیت های فیلتراسیون بسیار پیشرفته ای باشد. به عبارتی باید امکان حذف مواد زائد، آلاینده های محیط و انتقال درست آن ها را داشته باشد.
بهره وری انرژی: با افزایش هزینه های مرتبط با مصرف برق و حتی دسترسی محدود آن در برخی مناطق باید به دنبال تجهیز مطب با دستگاه هایی باشید که کم مصرف هستند اما مکش موثری را ایجاد میکنند.
نگهداری و تعمیر: اگر ساکشن به نگهداری و تعمیر مستمر و حتی بدون برنامه ریزی نیاز داشته باشد، باعث وقفه های بیشتری در فعالیت های حرفه ای می شود و طول عمر دستگاه نیز کاهش مییابد.
قابلیت جا به جایی و ارگونومی: طراحی و قابلیت جا به جایی دستگاه ساکشن را حتما مدنظر قرار دهید. بسیاری از پروسه های دندانپزشکی به تغییر زاویه و حرکت های مستمر پزشک نیاز دارند بنابراین باید تجهیزات اساسی از جمله ساکشن قابلیت جا به جایی سریع و آسان را داشته باشند.
دوام و طول عمر: مطب های دندانپزشکی جزء پرمشغله ترین محیط های کاری هستند. اگر دستگاه قابلیت تاب آوردن در چنین تنش های شغلی را نداشته باشد با شدت بیشتری به تعمیر و صرف هزینه نیاز دارد و در بلند مدت پزشک را با چالش تعویض دستگاه رو به رو خواهد کرد.
سازگاری با سایر تجهیزات دندانپزشکی: ساکشن دندانپزشکی باید در هارمونی با یونیت دندانپزشکی و سایر تجهیزات اضطراری در مطب دندانپزشکی باشد.
هزینه و ضمانت دستگاه: اگر چه قیمت همیشه پارامتر مهمی برای انتخاب است اما نباید به عنوان اصلی ترین پارامتر در نظر گرفته شود و اهمیت دیگر عوامل را تضعیف کند. بیشتر روی استفاده بلند مدت از دستگاه و کاهش هزینه های جاری آن تمرکز کنید. همچنین حتما دستگاهی را تهیه کنید که گارانتی معتبری داشته باشد.
نگهداری صحیح ساکشن دندانپزشکی
جهت جلوگیری از آسیب زودهنگام دستگاه ساکشن و هزینه های گزاف بابت تعمیرات آن لازم است فاکتورهای زیر را مد نظر قرار دهید:
- شست و شوی روزانه لوله های ساکشن
تمیز کردن منظم لوله های ساکشن برای جلوگیری از انسداد ناشی از تجمع مواد ضروری است. از مواد ضدعفونی کننده حاوی کلر استفاده نکنید زیرا میتواند باعث خوردگی اجزای داخلی دستگاه شود. برای ساکشن های خشک، استفاده از شوینده های بدون کف پیشنهاد میشود تا کارایی ساکشن حفظ شده و از کاهش قدرت مکش جلوگیری شود.
- تمیز کردن روزانه فیلتر زباله
زباله های جامد میتوانند باعث انسداد کانال های ساکشن شوند. سیستم های مدرن دارای فیلتر زباله هستند که ذرات جامد را جمع آوری میکنند. تمیز کردن روزانه فیلتر از مسدود شدن و بوی بد جلوگیری میکند و به بهداشت کلینیک کمک به سزایی خواهد کرد.
- بررسی دوره ای دستگاه
برای ساکشن های دندانپزشکی باید هر سال برنامه ای برای بازرسی و تعویض فیلترها یا تعمیر قطعات تنظیم شود. ساکشن های خشک هر شش ماه نیاز به تعویض فیلتر میکرو دارند که این کار را باید توسط متخصص خدمات انجام داد تا عملکرد سیستم به درستی حفظ شود.
منبع: https://dentistry.co.uk/2024/10/01/dentistrys-guide-to-suction/