یونیت دندانپزشکی از تجهیزات مهمی ست که بیشترین نقش را در یک کلینیک دندانپزشکی ایفا می کند بنابراین ضدعفونی کردن یونیت دندانپزشکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. دندان پزشکان و هم چنین دستیاران باید از تمامی مراحل ضدعفونی یونیت دندانپزشکی آگاه باشند و استریل کردن آن را به صورت اصولی و کامل انجام دهند. در این مقاله صفر تا صد ضد عفونی کردن یونیت دندانپزشکی را با تمامی نکات مرتبط آموزش داده ایم. این مقاله یک راهنمای جامع در اختیارتان قرار می دهد پس تا انتهای این آموزش با دنتی پارس همراه باشید.
چرا ضدعفونی کردن تجهیزات دندانپزشکی اهمیت دارد؟
شاید بهتر باشد پیش از اینکه به چگونگی ضد عفونی یونیت بپردازیم در رابطه با لزوم و اهمیت انجام این کار صحبت کنیم.
همان طور که واقف هستید، یونیت ها اصلی ترین و مهم ترین تجهیزات به شمار می آیند و از طرف دیگر جزو پرهزینه ترین دستگاه ها هم طبقه بندی می شوند. یونیت های دندانپزشکی اصلی ترین منبع انتقال عفونت ها و ویروس ها به شمار می آیند.
در صورتی که یونیت پیش از استفاده استریل و ضدعفونی نشود به راحتی بیماری ها و ویروس هایی از جمله HIV، سیتومگالوویروس، استافیلوکوک، Hepatitis B و استرپتوکوک را بین بیماران منتقل خواهد کرد. این ویروس ها و بیماری ها از طریق هوا، خون و تماس با سطح آلوده به راحتی منتقل می شوند.
اولین چیزی که باید در کلینیک یا مطب خود پیاده سازی کنید، پاکیزگی و نظافت محیط کاری شماست. عدم رعایت بهداشت نه تنها برای شما، پرسنل و بیماران اثرات سویی دارد بلکه می تواند درآمد و تجارت شما را به خطر بیندازد. هنگامی که محیط کار و تجهیزات مصرفی تمیز و استریل نباشند، کیفیت خدمات تان هم به چشم نمی آیند و مراجعه کنندگان تان ترجیح می دهند کلینیک دیگری را برای دریافت خدمات دندانپزشکی انتخاب کنند.
اگر بخواهیم از جنبه دیگری این موضوع را بررسی کنیم لازم است قیمت و هزینه خرید یا تعمیرات یونیت های دندانپزشکی را در نظر بگیریم. اگر چه کیفیت یونیت خریداری شده تا حد قابل توجهی به کشور و تولیدکننده آن بستگی خواهد داشت اما استفاده غیر اصولی از این دستگاه، ضدعفونی نکردن و نگهداری نامناسب طول عمر و کیفیت یونیت را کاهش می دهد و به هزینه تعمیرات یا تعویض آن می افزاید.
نکات مهم هنگام ضدعفونی یونیت دندانپزشکی
مواردی که باعث آلودگی یونیت می شوند شامل خون، ترشحات دهانی بیماران، تراشه های دندان و میکروب های موجود در محیط هستند. هم چنین مدار آب یونیت دندانپزشکی و ساکشن از جمله قطعاتی هستند که در معرض آلودگی قرار دارند. مدار آب یونیت آب دستگاه را تامین کرده و مواد زائد را دفع می کند که به دلیل وجود بیوفیلم بستر مناسبی برای رشد باکتری ها به وجود می آید.
برای ضدعفونی کردن یونیت دندانپزشکی لازم است استانداردهایی را در نظر بگیرید که عبارتند از:
زمان ضدعفونی کردن یونیت دندانپزشکی
تمیز کردن یونیت باید پس از اتمام درمان هر بیمار صورت بگیرد. هم چنین به دستورالعمل های تولیدکننده در رابطه با زمان مناسب برای ضد عفونی کردن هر سطح توجه داشته باشید.
انتخاب مناسب ترین محلول ضدعفونی کننده
توصیه می شود به جای استفاده از مواد شیمیایی بر پایه الکل از محلول های ضد عفونی کننده آلی استفاده کنید. محلولی که مورد استفاده قرار می دهید باید توسط سازمان حفاظت محیط زیست EPA به عنوان محلول مناسب برای ضدعفونی کردن محیط های بیمارستانی تایید شده باشد.
پیش از استفاده از محلول، دستورالعمل های استفاده از آن را مطالعه کنید. کلرید سدیم، هیپوکلریت، پراکسید هیدروژن، اتانول و کلرهگزیدین از جمله رایج ترین مواد ضدعفونی کننده شناخته می شوند.
این نکته را در نظر بگیرید که محلول های ضدعفونی کننده باید با توجه به نوع میکروب و باکتری های هدف انتخاب شوند. این مورد یکی از مهم ترین نکات بهداشتی در هنگام استفاده از یونیت دندانپزشکی به شمار می آید.
هم چنین بخوانید: معرفی اجزای یونیت دندانپزشکی
چگونه یونیت دندانپزشکی را ضدعفونی کنیم؟
در ادامه راهنمای ضدعفونی یونیت دندانپزشکی، مرحله به مرحله ضدعفونی یونیت دندانپزشکی را توضیح می دهیم تا بتوانید محیطی امن و تمیز برای بیماران خود فراهم کنید.
پیش از شروع کار دست هایتان را به طور کامل با آب و صابون بشویید و از تجهیزات حفاظت شخصی (دستکش، عینک، گان و ماسک) استفاده کنید.
برخی از قطعات یونیت قابل جدا شدن هستند؛ این قطعات را جدا کنید. تمامی ابزارهای مورد استفاده از جمله فرزها، آینه، فورسپس را جمع آوری نمایید. هم چنین تمامی روکش های یکبارمصرف ( روکش یونیت، روکش چراغ، روکش تبلت) را از دستگاه جدا کرده و دور بیندازید.
با استفاده از شوینده های مناسب و ملایم و طبق دستورالعمل تولیدکننده، سطوح یونیت را از هر گونه آلودگی و عفونت مانند خون، بزاق و تراشه های دندان پاک کنید.
به مرحله ضدعفونی یونیت می رسیم. در این مرحله تمام سطوح یونیت از جمله صندلی، پشتی، زیر سری، دیواره های یونیت، چراغ ها، تابلت، ساکشن و … را به طور کامل با ضدعفونی کننده آغشته کنید.
مواد باید با توجه به مدت زمان توصیه شده توسط تولیدکننده ضدعفونی کننده بر روی سطوح باقی بماند.
در نهایت تمامی سطوح را با یک پارچه بدون پرز و تمیز به طور کامل خشک کنید و از مواد ضدعفونی کننده پاک نمایید. رطوبت به رشد میکروارگانیسم ها کمک به سزایی می کند پس این مرحله را جدی بگیرید.
ابزارهای دندانپزشکی مورد استفاده که در مراحل قبل جمع آوری کردید را به طور جداگانه استریل و ضدعفونی کنید.
برنامه ضدعفونی کردن یونیت دندانپزشکی
همان طور که پیش از این اشاره کردیم، تمیز و استریل کردن یونیت های دندانپزشکی از این جهت که از مهم ترین تجهیزات به شمار می آیند و جزو سطوحی هستند که در معرض آلودگی و عفونت قرار دارند، امری مهم و ضروری است. در این آموزش به این سوال پاسخ دادیم که ضدعفونی کردن یونیت دندانپزشکی چگونه است و سعی کردیم تمامی نکات پیرامون ضدعفونی و نگهداری از یونیت دندانپزشکی را بیان کنیم.
عاملی که به شما کمک خواهد کرد تا در نگهداری صحیح و ضد عفونی کردن یونیت کوتاهی نکنید، تنظیم یک برنامه مشخص برای نظافت یونیت و تعهد به انجام آن است. هنگام ایجاد برنامه به مدل یونیت و راهنماهای تولیدکننده آن توجه داشته باشید تا بتوانید برنامه ای کاربردی و متناسب با دستگاه را تنظیم کنید.
می توانید صبح ها پیش از شروع کار ضدعفونی یونیت را انجام دهید یا انتهای روز را برای اینکار انتخاب کنید اما مهم این است که این کار را باید به صورت روزانه انجام دهید. یک برنامه هفتگی هم برای استریل و ضدعفونی بخش هایی مانند سیستم آبرسانی، لوله های داخلی و سیستم اسپیتر لحاظ کنید. به این نکته توجه داشته باشید که پس از درمان هر بیمار و پیش از مراجعه بعدی تمیز کردن سطوح و ابزارهای مورد استفاده را انجام دهید.
فروشگاه آنلاین دنتی پارس با ارائه محصولات اصل با قیمت مناسب و هم چنین با راهنماها و مطالب آموزشی به شما کمک خواهد کرد تا مطب خود را با بهترین محصولات تجهیز کنید و باکیفیت ترین خدمات را ارائه دهید. اگر به یونیت دندانپزشکی نیاز دارید می توانید برای خرید و اطلاع از قیمت یونیت دندانپزشکی به وب سایت دنتی پارس مراجعه کنید. کارشناسان ما آماده پاسخ گویی به نظرات و پیشنهادات شما هستند. با ما در ارتباط باشید.